Παχυσαρκία

Home / Παχυσαρκία / Παχυσαρκία
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής. Ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα που ο δείκτης μάζας- σώματος (ΔΜΣ) ξεπερνά τα 30  kg/m2. Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών, έλλειψη σωματικής άσκησης και σε γενετική προδιάθεση. Άλλα αιτία αποτελούν οι ενδοκρινικές διαταραχές, διάφορες φαρμακευτικές αγωγές και ψυχιατρικές ασθένειες.

Η παχυσαρκία είναι χωρίς αμφιβολία μία πάθηση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και σε πολλές περιπτώσεις παρέμβαση, καθώς οι επιπτώσεις της στην υγεία του πάσχοντος είναι πολλές και σημαντικές και μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την ποιότητα της ζωής του αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσής του. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες όμως, η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται στο να μπορεί κάποιος όχι μόνο να αναγνωρίσει, αλλά και να αποδεχθεί ότι νοσεί.

Η νοσηρότητα της παχυσαρκίας συνδέεται πιο στενά με την κατανομή του λίπους, παρά με το σωματικό βάρος ή το συνολικό ποσό του σωματικού λίπους. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές τοπικής κατανομής του λίπους στους παχύσαρκους ασθενείς: (α) ο κεντρικός ή σωματικός ή σπλαγχνικός ή ανδροειδής τύπος και (β) ο περιφερικός ή μηρογλουτιαίος ή γυναικοειδής τύπος.

Load More

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης διαφόρων ασθενειών, όπως καρδιοαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, οστεοαρθρίτιδα  και άσθμα.

Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις κυριότερες αποτρέψιμες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με αυξανόμενη συχνότητα στους ενηλίκους και τα παιδιά. Οι αρχές την θεωρούν σαν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου  αιώνα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας, η οποία μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας.

Load More

Η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν την βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ποιότητα της διατροφής μπορεί να βελτιωθεί με τη μείωση κατανάλωσης τροφίμων, υψηλών σε ενεργειακή πυκνότητα , όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα και με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας σχετίζονται περισσότερο με το λίπος που εντοπίζεται στη κοιλιά και λιγότερο με το λίπος που εντοπίζεται στους μηρούς και γλουτούς.

Δύναται να ληφθούν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για τη μείωση της όρεξης ή για να αναστείλουν την απορρόφηση του λίπους σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή. Σε περίπτωση που η δίαιτα, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή δεν καταστούν αποτελεσματικά, το ενδογαστρικό μπαλόνι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή μπορεί να πραγματοποιηθεί μια χειρουργική επέμβαση, ώστε να μειωθεί ο όγκος του στομαχιού και /η το μήκος το εντέρου, οδηγώντας σε πρόωρο κορεσμό και μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.

Στο ιατρείο παχυσαρκίας πετυχαίνουμε έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ισχυροποίηση του αμυντικού συστήματος, προστασία από νόσους του πεπτικού συστήματος και κατά συνέπεια ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία.

Load More

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.